EMDR tedavisi nedir?
EMDR(Eye Movement Desentizitaion and Reproccessing) tedavisi ile problem teşkil eden anıların terapist eşliğinde daha sağlıklı beyinde işlenmesi sağlanabilir. Travmatik anılara bağlı duygusal stresi ve yükü azaltmak hedefleniyor. Bu sayede kişiler bu anıları hazırladıkları zaman artık o anılar tamamen önemsiz hale geliyor ve tepkiler yeniden düzenleniyor.
EMDR ve Travma
Travma kısaca olumsuz yaşam olayları anlamına gelir. Beynin deneyimlediği ama tam olarak adlandıramadığı veya üzerinde düşünüp çözüme kavuşturamadığı meseleler travma olarak adlandırılır. Travmalar genelde bilinç dışına itilmektedir. Bu çözülemeyen olaylar günlük hayatta aile, iş, arkadaş, romantik ilişki alanlarında kendilerini gösterebilir.
Travma örnekleri;
- Şiddete tanık olma
- Şiddete maruz kalma
- Taciz
- Tecavüz
- Kaçırılma
- Doğal afetler (sel, yangın, deprem vb.)
- Çocukluk çağında yaşanan olaylar (ihmal, istismar, ebeveyn kaybı, yer değişikliği vb.)
- Günlük yaşamdaki aile, iş, okul alanında yaşanan olumsuz olaylar
Duygusal yükü ağır olan ve anlamlandırılamayan olaylar işlenmeden kalır. Bu nedenle bu olayların etkilerini günlük yaşamda görmeye başlarız.
EMDR TERAPİ HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
Terapinin çalışma alanları her geçen gün genişlemektedir. Birçok farklı psikolojik sorunda olumlu etkileri görülmektedir. Bu aşamada; Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), Anksiyete Bozukluğu, Obsesif Kompülsif Bozukluk, Panik Atak, Fobiler, Öfke Kontrol Problemler, Depresyon, Cinsel veya Fiziksel Taciz travmaları, Kompleks travmalar, Yas süreci ve problemlerinde, Migren ,Fibromiyalji, Psikosomatik ağrılar, Yeme Bozuklukları, Cinsel işlev Bozuklukları tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
EMDR Terapisi kimlere uygulanır?
Terapi ihtiyaç duyan herkese uygulanabilir. Yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Çocuklara uygulanırken, çocukların sözel ifadelerinin yetersiz kalma ihtimali olabilir bu nedenle çocukla terapi çalışan Uzman tedaviyi farklı materyallerle destekleyerek Çocuğun duygu ve düşüncelerini kolaylıkla ifade etmesini sağlayabilir. Bu materyaller bazen bir resim, oyuncak, renk veya Çocuğun özelliklerine bağlı olarak değişen yöntemler olabilir.
EMDR Terapisi kaç seans sürer ?
Terapisinin kaç seans süreceğini önceden söylemek veya ortalama bir seans sayısı belirtmek doğru olmaz. Seans sayısı çalışılacak travma anılarının sayısına göre değişkenlik gösterebilir.
EMDR kalıcı mıdır ?
EMDR Terapisi danışanların negatif düşüncelerini yok etmeyi ve olaylara bakış açısını, yorumlama tarzını değiştirmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle etkileri hayatın her döneminde hissedilir. Yalnızca geçmişte yaşanan travmalarda değil güncel olaylara verilen tepkilerin olumlu yönde düzenlenmesinde de etkilidir. Gelişim geri dönülebilecek bir yol değildir.
EMDR TERAPİNİN YAN ETKİLERİ VE ZARARLARI VAR MIDIR?
Terapi, (EMDR Derneği) tarafından planlanan ve uygulanan eğitimlerle ruh sağlığı uzmanlarına verilmektedir. Uzman ellerde olduğunuz sürece herhangi bir yan etkisi veya zararı yoktur. Fakat doğru ve yeterli eğitimi almamış kişiler tarafından uygulandığında olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle psikolojik destek alırken kuruma veya uzmana butonuna sorular sormak bilinçli tüketici yaklaşımdır. Ruh sağlığını emanet ederken titiz ve temkinli davranmanız tavsiyemizdir.
EMDR İLE KÖTÜ ANILARI SİLMEK MÜMKÜN MÜ ?
Terapi alanda uzmanlar tarafından aktif kullanılan bir duyarsızlaştırma tekniğidir. Hafıza oluşumu; sinirsel ağlar arasındaki bağlantıların güçlenmesi ile gerçekleşir ve anılar uzun vadeli belleğe kodlanır. Kötü veya travmatik anılar duygusal yükleri taşıdığı için kişinin hayatında önemli bir etkiye sahip olabilir. Ancak beyindeki sinir yapılarını veya kodlamasını tamamen değiştirmek ve bir anıyı tamamen silmek imkansızdır.
EMDR ile kötü anıları silmek derken yaşamımızda olumsuz ve travmatik anların önemsiz hale getirilerek unutulmasından bahsediyoruz. Bu yüzden Terapiyi bir hafıza silme yöntemi olarak düşünmek doğru olmaz ama geçmişte yaşadığımız travmatik olayların tekrar işlenerek etkisinin azalmasında başarı sağlayan bilimsel temelli bir psikoterapi yöntemi diyebiliriz. Henüz hafızayı silen bir teknoloji veya tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat rahatsızlığı yok eden ve bakış açımızı değiştiren terapi ile tanışmak için sizleri kliniğimizde bekliyoruz.