Kayseri Ergen Psikolog

Kayseri Ergen Psikolog

Ergenlik, çocukluk ve yetişkinlik arasında köprü olarak nitelendirilebilecek bir gelişim dönemidir. Farklı bir deyişle insan hayatı içinde çocukluk ile yetişkinliği birbirine bağlayan bir geçiş dönemi olduğu da söylenebilir.

Çocukluk dönemi olarak adlandırılan yaşlarda, çocukta sosyal toplum bilinci gelişmemişken ergenlik dönemine giren gençte grubun parçası olma isteği ve toplumsal kabullenilme kavramı gelişir. Vücut hormonlarından cinsiyet ile ilgili olan östrojen veya androjenlerin üretimi bu dönemde en yüksek seviyeye çıktığından ergen adayının psikolojisi sebepsiz yere değişimler gösterir.

Bu geçiş kaynaklı yaşanan değişimler etkisiyle oldukça karmaşık geçen bu süreçte genç, yetişkin olarak kim olacağına karar vermeye çalışır. Genel olarak bakıldığında ergenlik dönemi değerlendirme, karar verme, sorumluluk alma ve dünyadaki yerini belirleme dönemidir.

Kayseri Ergen Psikoloğa Başvurulması Gereken Sorunlar

Fiziksel değişimlerin yanı sıra bu dönemin en belirgin diğer değişim alanını da psikolojik değişim oluşturmaktadır. Kim olacağını belirlemeye çalışan, aynı zamanda bir grubun parçası olmak isteyen gencin yaşam konuları arasında;

  1. Akademik başarı,
  2. Sınav kaygısı,
  3. Arkadaş ve aile ilişkileri, akran zorbalığı,
  4. Beğenilme arzusu,
  5. Cinsellik ve cinsiyet kimliği,
  6. Madde ve alkol kullanımı gibi zor ve riskli seçimler yer edinir.

Bu seçimler ve beraberinde oluşan karmaşa genç için endişe verici olabilir. Gündemindeki bu konularla nasıl baş edeceğini bilemeyen ergen için yaşam sorunları haline gelen bu konular etkisiyle hissedilen kaygı ve diğer sorunlar yaygın olarak görülebilirken ciddi ruh sağlığı sorunlarını da ortaya çıkarabilir.

Ergenlikte birden fazla alanda gözlenen hızlı değişimin yanı sıra gözlenen en önemli olaylardan biri de benlik gelişimidir. Kimlik kazanımı, aidiyet, cinsel yönelim konusunda yaşanan çatışmalar, sağlıklı çözümlenmediği takdirde kimlik krizine dönüşebilmekte ve genç için farklı ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.

Bu tip ergenlik dönemi riskleri kaynaklı sürecin takibi sağlanarak en iyi ve sağlıklı sonuç için erken müdahale, destek süreci genç için en iyi sonucu oluşturur.

Kayseri Ergen Psikoloğa Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Ebeveynler için ergenlik döneminde hangi davranışın normal, hangisinin sorunlu davranış olarak algılanması gerektiği başlıca bir kaygı unsurudur. Tekrarlayıcı şekilde gözlenen risk alma davranışları (okul sorunları, sigara/alkol kullanımı, kendine zarar verme davranışı, intihar girişimi gibi) anne babaların dikkatini öncelikli olarak çeken sorun alanlarıdır ve yardım alma konusunda çok daha belirgin bir çağrıyı dile getirir.

Ancak bahsedilen bu davranışlar gözlenmese dahi, duygusal olarak ortaya çıkan ciddi değişimler (kaygı, öfke, depresyon gibi) ya da hızlı kilo kaybı (yeme bozukluğu gibi) anne babalar için uyarıcı nitelik taşımalıdır. Bedensel değişimlerin bu kadar hızlı olduğu bir dönemde ergenin kendi bedeniyle ilgili bir şeyleri değiştirme çabası, çoğu zaman ruhsal bir soruna dönüşebilir.

Ani kilo kayıpları, akran grubunun hızlı şekilde değişmesi, alkol/madde kötüye kullanımı, ani duygu değişimleri, şiddet ya da kendine zarar verme davranışıyla beraber gözlenen isyankar tutum destek alma konusunda aileleri hızlı bir şekilde harekete geçirmesi gereken uyarı sinyalleri olarak düşünülebilir. Bu gibi durumlarda bir ruh sağlığı uzmanından destek almak oldukça önemlidir.

Kayseri Ergen Psikoloğunun Çalışma Alanları

Ergenlik döneminde en sık gözlenen psikolojik sorunlar arasında;

  1. Akademik Başarı, Sınav Kaygısı
  2. Kaygı Bozuklukları
  3. Depresyon
  4. Duygudurum bozuklukları
  5. Panik Atak
  6. Ebeveyn Çatışmaları
  7. Aile içi İletişim Problemleri
  8. Fobiler (Sosyal Fobi, Özgül Fobi gibi)
  9. Arkadaşlık İlişkilerinde Sorunlar, Akran Zorbalığı
  10. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
  11. Uyum Problemleri
  12. Kişilik Testleri
  13. Yeme bozuklukları
  14. Özgüven Kazandırma gibi konu başlıkları bulunmaktadır.

Kayseri Ergen Psikolog Terapisi Ne Kadar Sürer

Uzmanlar tarafından yürütülen ergenlerde terapi teknikleri ile gelişen tedavi sürecinin kaç seans süreceğine dair net bilgi verilemeyecek olup genel olarak 8-10 seans sürdüğü söylenebilir. Ortalama 45-50 dakika süren psikoterapi seansları kişinin başvurma nedenlerine ve gelişen farkındalık sürecine göre farklı sayılarda tamamlanır. Bazı özel durumlarla beraber bu seans miktarı değişiklik gösterebilir.

Kayseri Ergen Psikolog Terapisinde Kullanılan Yöntemler

Ergenlik dönemi özelliği bakımından çocukların davranışında değişiklik gözlemleyen ebeveynlerin konuyu profesyonel bir tedavi sürecine taşımasıyla ergen terapisi başlamış olur. Anne ve baba isteğiyle terapiye başlayan çocukların problemleriyle alakalı ebeveynlerle yapılan görüşmede bilgi alınır. Ebeveynden alınan bilgiler sonrası uzman, ergenle ilişki kurarak güvenini kazanmaya başlar.

Genel konular üzerine yapılan ön görüşmenin ardından süreç planlaması ile terapiye başvurma nedeni üzerine odaklanılır. Odaklanılan konuya ve çocuğun süreç katılımına göre farklı terapi ekollerinden faydalanılarak danışanın üstün yararı gözetilir. Davranış bozuklukları gibi problemler için bilişsel davranışçı terapiler (BDT), travmatik stres bozuklukları için de EMDR gibi psikoterapi teknikleri ile tedavi süreci ilerleyebilir. Seans sürecinde çocuk tarafından uzmanlara aktarılan bilgiler danışan gizlilik kurallarına göre ebeveynlere aktarılmaz. Fakat çocuğun tek başına iletişim kurmakta zorlandığı durumlarda ebeveynlerin desteği tedavi sürecini hızlandırabilir.

Kayseri Ergen Psikolog Ergenlik Sorunları İçin Profesyonel Destek İhtiyacınızda Yanınızdayız

Ergenlik döneminde gencin gelişimi fiziksel, bilişsel ve duygusal yönden dikkatle değerlendirilip gözlenen sorunlara ilişkin ruh sağlığı uzmanlarından gerekli destek alınmalıdır. Başvuru sebebine ilişkin aileden kapsamlı bilgi alan uzman, bütüncül değerlendirme adına gerekli görüşmelere ilaveten bazı durumlarda (konuya bağlı olarak) çeşitli ölçek ve testlerden yararlanır.

Değerlendirme ardından gözlenen sorun alanı, sorunun şiddeti, başlangıç süresi ve gencin/ailenin hayatındaki işlevselliğin ne ölçüde bozulduğuna dair uygun bir tedavi planı belirlenir. Uygun görülen tedavi süreci aile ve genç ile paylaşılarak sürecin başlangıcı sağlanır.

Hepinize yaşam yolculuğunuzun kalan yılları için en iyi dileklerimi sunarken ergenlik dönemi kendi kargaşası dışında çatışmalı, gergin ve davranış problemleriyle geçiyorsa gencin sağlıklı süreç yönetimi ve kimlik oluşumu için PsikoAyna uzmanları olarak yanınızdayız. Bizimle iletişime geçin ve bu süreci birlikte yönetelim.

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir