Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisi Farkı Nedir?
Aile Danışmanlığı Nedir?
Aile danışmanlığı, aile dinamiklerinin işlevselliğini artırmak için uygulanan terapotik bir tedavidir. Ailenin dinamiklerini anlamada ve aile içinde yapısal değişimler yaratabilmek için uygulanmaktadır. Aile danışmanlığı, evli olan ve olmayan, aralarında duygusal bağ olan çiftelere yönelen bir yaklaşımdır. Aile danışmanlığı aile dinamiklerini anlamada, aile içi problemlerle baş etmede, çift problemlerine çözüm odaklı yaklaşmada ve çiftlerin, problemlerine alternatif çözümler üretebilmesinde oldukça etkilidir.
Çift Terapisi Nedir?
Çift terapisi sadece çiftlerin sorunlarına odaklanır. Çiftlerin arasındaki iletişimin kalitesinin artması, stres düzeylerini ve bunun çiftin arasındaki ilişkiye olan etkisini kontrol altında tutabilmeyi amaçlar. Çiftin aralarındaki iletişime hangi etkenlerin ne yönde etki ettiğini anlamaları ise bir uzman tarafından yardım almayı gerektirebilmektedir. Bu sayede çiftler ilişkilerinde stres düzeyini kontrol altında tutabilir çatışma durumlarıyla başa çıkmada daha etkili yöntemler geliştirebilirler. Çift terapisi çiftlerin iletişim becerilerinin artmasına yardımcı olur.
Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisinde Önemli Etkenler Nelerdir?
Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisinde önemli olan önemli etken başında çiftlerin iş birliği içinde olması, terapiye istekli olmalarıdır. Çiftlerin değişime ve gelişime inançlı olmaları terapi sürecinden alınan verimi artırmaktadır. Bu unsurların varlığı, terapi sürecinden olumlu ayrılma ihtimalini artırmaktadır. Çiftlerin motivasyonlarını ve isteklerini ayakta tutmaktadır. Çift terapisti, çiftin mevcut olan, sosyal ve psikolojik işlevlerini değerlendirir ve buna göre bir yol haritası belirler. Terapist ile çiftler arasında güvene dayalı ve saydam bir ilişki kurulur ve psikoterapist 2 eşe de eşit mesafede yaklaşır. Olumlu kabulün koşulsuz olması, çiftlerin yargılanma korkusu olmadan açılmasını sağlar. Aile danışmanlığında bireysel davranıştan ziyade bireysel davranışın aile sistemini ve yapısını nasıl etkilediği üzerine çalışılır.
Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?
Aile danışmanlığı ve çift terapisinden eş ve aile ilişkilerinde , duygusal ilişkilerinde sorunlar yaşayan herkes başvurabilir. Aile danışmanlığı ve Çift Terapisi geniş bir kullanım alanına sahiptir:
- Evlilik sorunları
- Boşanmak
- Çocuk ve ergen ruh sağlığı problemleri
- Çocuklarda ve ergenlerde davranış bozuklukları ve okul sorunları
- Yeme bozuklukları
- Alkol ve madde kullanımı
- Duygusal istismar, ihmal
- Şiddet
- Taşınma ve kariyer değişiklikleri
- Anksiyete ve depresyon
- Ebeveynlik yetenekleri
- Cinsel sorunlar
- Fiziksel Rahatsızlıklar
- Çiftler arası güvensizlik
- Evlilik Korkusu
- Önceden yaşanılmış ilişkisel travmalar
- Evlilik öncesi hazırlıklar
Aile Danışmanlığı ile Çift Terapisi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisi birbirinden farklıdır.A ile Danışmanlığı, çiftle beraber aile bireylerini de kapsar. Çiftin ilişkisi ve problemlerinden çok, aile bireyleri arasındaki ilişki ve problemlere çözüm bulmak ve aile dinamiklerini dengede tutmak odaklıdır. Aile danışmanlığı aileyi bir bütün olarak ele alır ve aile üyelerinin tümüyle etkileşime girer. Aile danışmanlığı, bireysel terapisiyle çift terapisine kıyasla daha uzaktır. Zaman zaman aile bireylerini de sürece dahil eder. Ailede ortak algılanan sorunların çözümünde daha etkilidir. Aile bireylerinin sorunların çözümüne ve sürece katkısı vardır. Çift terapisi ise sadece çiftlerin sorunlarına odaklanır. Kişisel terapi sürecinden farklı olarak aile/ilişki dinamiklerine ve bu dinamiklerin ruh sağlığına olan etkisine odaklanır.
Aile Danışmanlığı ve Çift Terapilerinin uygulanmasında farklı yaklaşımlar vardır. Bazı yaklaşımlarda tüm aile üyeleri aynı seansta bir araya gelirken, bazı yaklaşımlarda ise terapist danışanları ve aile üyelerini tek tek veya grup şeklinde görmek isteyebilir.
Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisinin Amaçları Nelerdir?
Çift terapisi ve aile danışmanlığının ortak amacı, çiftlerin birbirleriyle olan etkileşimini incelemek, davranış kalıplarını düzenlemek, uyumsuz ilişki dinamiklerini yeniden inşa etmek ve uyumsuz davranışların çiftin sağlıklı iletişim stilinin bozulmasından dolayı olup olmadığını belirlemek, tanı koymak ve buna göre tedavi planı geliştirmek ve çiftlerin bunları fark etmesini sağlamaktır. Aile Danışmanlığı ve Çift Terapisinin amacı partnerlerin güvene dayalı bir ilişki kurmalarını sağlamaktır. Buna göre bir tedavi süreci planlanır. Çiftlerin ilişki kalıplarını değerlendirerek, sorunlu ve yanlış tutumlarını değiştirmelerinde onlara rehberlik eder. Çiftlerin ilişki dinamiklerinde rol oynayan olumlu ve bağlayıcı faktörleri pekiştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlar.
Çift Terapisi Bir İlişkiyi Kurtarır mı?
Terapiye ihtiyacı olduğunu düşünen çiftler genelde şu soruyu sorarlar: Çift ve aile terapisi bizim ilişkimizi düzeltebilir mi? Bu çiftlerin ilişkiyi düzeltmek için ne kadar istekli olduğuna bağlıdır. Terapistler bir anda sihirli ve mucizevi çözümler sunamazlar. Tüm ilişki terapilerinin ortak amacı, kişinin kendini anlaması ve ilişkideki ihtiyaçlarını fark etmesi ve bunun için gereken inanca ve gayrete sahip olmasıdır. Çift terapisinin öncelikli amacı çiftlerin kendisini anlamasıdır. Bununla beraber sağlam bağlarla bağlı sağlıklı ilişki dinamiklerine sahip olan çiftlerin sahip olması gereken bazı özellikler mevcuttur. Sağlıklı bir ilişkide çiftler birbirleriyle ortak paydada buluşabilir ve birbirlerinin inandığı şeylere saygı duyar. Birbirlerinden öğrenecek şeyleri olması ilişki dünyalarının da renklenmesini sağlamaktadır. Birlikte vakit geçirebilmeli ve sosyalleşebilmelidirler.
İlişkinizdeki problemleri çözmek, partnerinizle daha sağlıklı bağlar kurabilmek için sizde Psikoayna uzmanlarından destek alabilirsiniz..