Kayseri Psikolog Ve Psikiyatrist Nedir?
İnsanların kendilerine ve etraflarına dair arayışta olduğu, keşfetme sürecinin temel konusunu tartışmasız psikoloji oluşturmaktadır. Yıllar boyu araştırmalara konu olan psikoloji kavramıyla beraber bu alanda uzmanlık kazanan meslek grupları da ayrı bir araştırma konu olmuştur. Bu meslek gruplarından psikolog ve psikiyatrist kavramları sıklıkla karıştırılan, aynı zannedilen ama farkları bulunan ayrı iki meslektir.
Çalışma alanları bakımından ortak yönleri olsa da bu iki mesleğin aynı olduğunu ifade etmek yanlış olacaktır. Eğitim sürecine, yetkilerine ve mesleği uygulayışlarına bakıldığı zaman farklar açık bir şekilde görülebilir.
Kime Psikolog Denir/ Psikolog Ne İş Yapar?
Üniversitelerin 4 yıllık Psikoloji bölümünü bitirenlere psikolog denir. Lisans eğitimi boyunca daha ziyade terapi odaklı eğitim alınması ve gerekli stajların bu yönde tamamlanması ile mezun olan uzman mesleğini bu çerçevede icra eder. Psikologlar ve psikolojik danışmanlar çeşitli terapi ekollerine uygun bir şekilde kendilerine başvuran danışanlar için en uygun müdahale alanını belirler ve süreç yönetimini sağlar.
Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar beden ve zihin üzerine çalışmalar yaparak danışanı bütüncül değerlendiren kişilerdir. Terapi denince akla sadece konuşarak ilerletilen bir süreç gelse de Psikolog ve Psikolojik Danışman tarafından sunulan hizmet sadece bununla sınırlı değildir. Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar psikolojik rahatsızlıkları ve problemleri çözmek amacıyla gerekli araştırma, bilgi ve teorileri kullanarak danışanlarına hizmet sunan kişilerdir.
Kime Psikiyatrist Denir?
Psikiyatrist Ne İş Yapar?
Üniversitelerin 6 yıllık Tıp Fakültesini bitiren ve uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıkları alanını seçen hekimlere psikiyatrist denir. Aldıkları eğitim gereği tıbbi değerlendirme de yapabilen psikiyatristler tanılarına uygun reçete yazabilir ve uygun görülen ilaç tedavisine başvurabilir. Psikiyatristler, psikiyatrik hastalıkları teşhis etme, uygun tedavi süreci planlama, ilaç reçetelendirme yetkilerine sahip ruh sağlığı hekimleridir. Bu noktada terapötik yöntemlerle hastaların zihinsel sağlığını iyileştirme amacıyla sürecin yönetimini sağlayan kişilerdir.
Psikiyatristlerin başlıca yetkilerine baktığımız zaman; teşhis, tedavi, ilaç reçetelendirme, tedavi izlemesi karşımıza çıkmaktadır.
Kayseri Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?
Psikolog ve Psikiyatrist, ruh sağlığı alanında farklı iki meslek olsa da benzer amaca hizmet eder. Her iki uzmanlığın da ruh sağlığı alanında çalışmalar yapması anlamlarının karıştırılmasına sebep olmaktadır.
İki uzmanlık alanının farklarına baktığımızda;
- Eğitim Süreci:
Psikologlar Fen-Edebiyat Fakültesi’nde 4 yıllık Psikoloji bölümünden mezun olurken Psikiyatristler, 6 yıllık Tıp eğitimi sonrası tıpta uzmanlık ile ruh sağlığı alanında 4 yıl ayrıca alınan eğitimden mezun olan kişilerdir.
- Tedavi Süreçleri:
Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar genelde bilişsel davranışçı terapi, EMDR, psikanaliz gibi psikoloji ekolleri çerçevesinde tedavi süreci yürütürler. Tedavi daha çok psikoterapi ve sözel müdahalelerdir. Psikiyatristler ise teşhis yetkisine sahip olup gerektiğinde ilaç reçetelendirerek sürecin yönetimini tıbbi sağlayabilir. Buna k olarak gerektiğinde psikoterapi de yapabilir.
- Teşhis Yetkisi:
Psikologların aldıkları eğitimin nedeniyle psikolojik testler ve muayene ile teşhiste bulunurken tıbbi teşhis koyamazlar. Bahsedilen teşhis psikolojik bozukluklarla sınırlıdır.
Psikiyatristler hem fiziksel hem de psikolojik semptomları değerlendirebilir ve bu yönde tıbbi teşhis ile psikolojik teşhis yetkisine sahiptir.
Özetle Psikolog ve Psikiyatrist arasında bu farkların temel olduğu söylenebilirken iş birliği içerisinde çalışılabileceğini de belirtmek gerekir. Bazı durumlarda psikiyatrist, psikolojik-tıbbi değerlendirmeyi yapıp hastaya teşhisi koyar ve gerekli ilaçlandırmayı yapıp sürecin terapi kısmında bir psikoloğa veya psikolojik danışmana yönlendirebilir. Aynı şekilde psikolog veya psikolojik danışman ile başlanan süreçte ihtiyaç görülmesi halinde danışan bir psikiyatriste yönlendirilerek sürecin müdahale alanı genişletilebilir. Dolayısıyla farklarını iyi bilmemiz gereken bu meslekler arasında, hastanın/danışanın en iyi hizmeti alabilmesi adına, sıkı bir iş birliği vardır.
Hangi Durumlarda Kime Başvurabilirsiniz?
Yaşadığınız problemlerle alakalı ayrıntılı konuşmak, bu problemlerin nedenleri üzerine derinlemesine çalışmak ve değişim üzerine yoğunlaşmak istiyorsanız bir psikoterapiste (psikolog, psikolojik danışman) başvurabilirsiniz.
Yaşadığınız problem günlük hayatınızı oldukça fazla etkiliyor, işlevselliğinizi olumsuz etkiliyorsa ve hızlı bir şekilde müdahale edip azaltma ihtiyacı duyuyorsanız bir psikiyatriste başvurabilirsiniz.
Genel olarak bu şekilde özetlesek de öncelikle psikiyatrist mi yoksa psikoterapist mi sorusunun cevabını bilmek zorunda değilsiniz. Hangi meslek mensubundan destek istemeniz gerektiği konusunda karar veremiyorsanız sizin için öncelikle ulaşılabilir bir uzmandan destek almalı ve başvurduğunuz uzmanın yönlendirmesi ile süreci sürdürmelisiniz. İhtiyaç duyduğunuz konuya karşı yeterli faydayı sağlayabileniz için başvurduğunuz uzmanın yönlendirmesi özellikle önem taşımaktadır.
PsikoAyna ekibimizde psikologlarımız, danışmanlarımız ve uzmanlarımız, geniş bir deneyime sahiptir ve sürekli eğitimle kendilerini güncel tutarlar. Psikolojik dengenizi yeniden inşa etmek için sizler için buradayız.
Teşekkür ederiz hocam bu bilgilendirme için. Çoğu kişi bu ayrımlarda zorluk yaşıyor, aydınlatıcı olmuş. Emeğinize sağlık